HALPER – HENDRIX EXPERIMENT

Halper-Hendrix Experiment 2

Experimentul Halper-Hendrix, fondat de László Halper în 2013, canta jazz-adaptări ale compozițiilor lui Jimi Hendrix. Trupa se bazează pe Halper’sfostul grup Band of Gypsys Reincarnation care a publicat primul său CD în 2010 de asemenea, cu celebrul trompetist Randy Brecker.

În 2012, BoGR a dat un concert monumental și de succes pentru comemorarea a 70 de ani a lui Jimi Hendrix la Palatul Artelor din Budapesta (MÜPA) oferind una dintre cele mai renumite secțiuni de ritm ale lumii: Steve Gadd tobe și Eddie Gomez pe dublu. Înregistrările concertului au fost publicate pe CD-ul numit “Electric Angelland” de ziua de naștere a lui Jimi Hendrix în 2013.

Începând din 2013, Experimentul Halper-Hendrix a dat în mod regulat concerte la diferite cluburi și festivaluri. În octombrie 2016, formația a revenit pe scena din MÜPA, cu artistul de cimbalom Kálmán Balogh, recunoscut pe plan internațional si cu trompetistul jazz-ului Randy Brecker.

În 2017, formația a sărbătorit ziua de 75 de ani a lui Jimi Hendrix, completată cu muzicieni legendari ai scenei muzicale maghiare precum Gyula Babos, Béla Szakcsi Lakatos, Imre Kőszegi, Tibor Tátrai, János Solti și Ádám Török.Video: Fire :: Foxy Lady :: Highway Chile

De acum, formația lui László Halper oferă 4 tipuri de grupari diferite, după cum urmează:

Cvartet: Aceasta este cea mai mică configurație a trupei cu László Halper (chitara), Gábor

Kollmann (saxofon), Zsolt Kosztyu (bas) și László Hajas (tobe).

Quintet: sunetul clasic a devenit mai colorat datorita trompetei lui István Fekete.

Sextet: În sextet, secțiunea de alamă a trupei este completată cu Ákos Csejtey, tenor saxofon. Această configurație realizează de multe ori concerte cu cântăreți de înalt renume precum Ric Toldon (SUA) și Gisele Jackson (SUA).

World Music: Halper-Hendrix World, cea mai recentă gamă a trupei, deschide o nouă perspectivă pentru sound-ul formației. În această configurare, secțiunea de ritm de bază este completă cu faimosul artist de cimbalom Kálmán Balogh și internaționalul renumit artist Szokolay “Dongó” Balázs care canta la diferite instrumente populare – fluierul ciobanesc, cimpoi, flaut lung, care dau un caracter unic formatiunii de sunet.

http://halper.hu/eng-index2.html