TRIGON

HISTORY

Grupul Ethno Jazz Trigon s-a născut în 1992 datorită dorinței de a cânta muzică pentru suflet. Deja în anul 1994 grupul primește disctincția premiul Academiei Franceze de Arte „Charles Cros” pentru CD de debut – „Nunta moldovenească în jazz”, un gest de apreciere neașteptat pentru muzicieni. “Stilul lui Trigon cuprinde elemente de muzică folk, jazz, rock și simfonică. Improvizațiile strălucitoare și o înțelegere profundă a formelor muzicale caracterizează compozițiile lor de jazz. Trigon este, fără îndoială, un fenomen în muzica jazz modernă la cea mai înaltă expresie intelectuală a sa”. L.Osipova, vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor din Rusia

 

Pe parcursul evoluției sale de două decenii, grupul lui Anatol Stefăneț, Trigon, a realizat o fascinantă sinteză între tradiția muzicală autohtonă și spiritul cosmopolit al jazzului. Performanțele de neuitat ale grupului Trigon sunt vârtejuri de emoții pasionate transpuse în muzică. Cu toate acestea, implicarea temperamentală a instrumentiștilor este echilibrată de simțul muzical și arta nuanțelor. Capabil să uimească ascultătorii din întreaga lume, Trigon rămâne, în mod paradoxal, un trofeu subestimat din domeniul în continuă creștere al etno-jazzului. Se pare că acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească artiștii care rămân fideli rădăcinilor lor în zilele noastre, dacă nu sunt stimulați de vreo conjunctură paraestetică. De fapt, acest fenomen muzical și cultural scapă de orice etichetare. Trigon înseamnă arta moldo-română în muzică la cel mai bun nivel. Virgil Mihaiu critic muzical al Jazz Critics Association of America (J.J.A.)

 

Muzica lui Trigon a fost difuzată pe posturi de radio precum BBC / London, WDR / Koln, Radio Cluj – Vocea Transilvaniei, RDP – Radio Portuguesa, Voice of America / Washington, Radio Novi Sad, Radio Free Europe, Radio Nova de Porto, Radio France Internationale, în Elveția pe trei posturi radio unde a fost prezentat de jazzologul Jurg Solothurnmann în 1995, 1996, 2000, CD-Radio Cluj-Napoca, Radio Paris-Lisboa, Radio of Russia. Grupul a avut turnee de concerte în Spania, Rusia, Franța, Italia, Germania, Grecia, România, Norvegia, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Noua Zeelandă, Elveția, Letonia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Ucraina, Bielorusia, Anglia, Cehia , Austria, Japonia, Turcia, Iugoslavia, Grecia, Portugalia, Suedia …

 

În colaborare cu grupul Shin (Georgia) și grupul Valts Puce (Letonia) au creat proiectul Port of Cultures. În colaborare cu Mark Alban Lotz (Germania / Olanda) și Paul Pallessen (Olanda) au creat proiectele cvartetul Moldova Calls și octetul Moldova Call.