DUO HARRY TAVITIAN – CSEREY CSABA

HARRY TAVITIAN (pian, voce)

CSEREY CSABA (tobe, percuţie)

Pianistul HARRY TAVITIAN este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. “Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea criticul de jazz austriac Richard Schuberth la ORF1.

Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie.

HARRY TAVITIAN: „Voi fi însoțit de prietenul meu CSEREY CSABA – unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de jazz. El este unul din partenerii mei preferați. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simț extraordinar al ritmului și al… umorului. În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia”.

CSEREY CSABA : „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras – ca și mine – de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi și reușesc să transmit această emoție și publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esența jazzului: spontaneitatea și trăirea adevărată”.

Muzica duo-ului este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar și pentru pasajele de o mare tensiune dramatică. Duo-ul a lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Istoricul englez Roger Griffin spunea despre muzica de pe acest CD că „exprimă puterea de a transcende a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale”.

Cronici la concertele duoului HARRY TAVITIAN – CSEREY CSABA

„Un concert excepţional la Bruxelles! Îndelung aplaudaţi de un public entuziast, cei doi maeştri ai jazzului românesc au oferit un spectacol de neuitat. Frumuseţea muzicii lor a hipnotizat pur si simplu audienţa“. 

Exuberantul CSEREY CSABA și complexul HARRY TAVITIAN, în ciuda deosebirii de temperament, sau poate tocmai de aceea, formează un cuplu seducător, o “fabrică” ambulantă de jazz. Aparent, responsabil cu show-ul ar fi Csaba, în timp ce Harry ar fi cel ce explorează adâncurile simțurilor muzicale. În timpul concertului, rolurile se schimbă, iar artiștii intră în rolul de “solist” pe rând, completându-se cu fantezie și bun-simț“. (Maria Sângiorzan, TV net – Cluj)

HARRY TAVITIAN & CSEREY CSABA iarăşi au uimit – la fiecare concert al maeştrilor eşti pur şi simplu hipnotizat de scenă, atât muzica lor, care transmite o bucurie imensă de a exista, cât şi energia celor doi te ţin în priză şi te fac să te simţi participant la o conspiraţie mondială a celor aleşi să se bucure de muzică“ – scriitorul Alexandru Vakulovski despre concertul susţinut de duo la Festivalul Stufstock, Vama Veche.

Facebook: Harry Tavitian http://harrytavitian.wordpress.com/ – blog (alte info, foto)

www.harrytavitian.ro